Sunday, December 18, 2011

noVel, nOvel, novEl, kaki noVel 0r hantu noVel?


 cm gempak je tajuk tp juz nk kongsi pendapat mengenai kata2 org, 
'buat pe beli novel, buang duit je, baik ko beli buku pelajaran, buku agama, ada gak pekdah!!'
x sempat nk balas on the spot, sy tlis kt blog je, de gak org nk baca pendapat sya kan~~


k, x nk sentuh pasal beli buku agama, ia sesuatu yg baik dan patut dijadikan amalan.
tp sy masih belum ke arah itu.


anda katakan, saya gile novel, kemaruk novel, hantu novel, or whatever, saya ngaku je..
x de masalah pun..

lelaki :- pompuan suke novel, jiwang ah tuhhh..


pompuan :- wow!! die pon suke novel, leh wt geng, ne tau leh tuka2 novel. hehe~


setakat ni sy dh keje kt 2 tmpt, perkara pertama sy try cari mesti, peminat novel cm sy. bukan pe, leh wt geng... hehe..


pembaca novel jiwang ke?? 
urrmm.. memang jiwang, tp, salahke nk jiwang???
u olz yg b'nama lelaki juga jiwang2 ngan awek, lagu tangkap leleh, sume laki gak yg nyanyi kan???




setiap individu b'beza sebab musabab mengapa dieorg m'bca novel2 nih..


kwn 1 :- suke la baca novel, leh masuk lam dunia dieorg, baca mengenai hidup org yg berbeza dr kite.


kwn 2 :- suka baca novel sbb leh release tension.


aku :- aku suka baca novel sbb leh tambah pengetahuan!!


t'kejut??? nope, i can prove it u olz.


aku :- "ko blaja pe kt ukm??"

kwn 3 :- "aku blaja entomologi."
aku :- "ahaaa.. belaja pasal serangga kan??"

kwn 3 :- "...."

aku :- "...."


aku :- "eh, nape??? t'kejut je??"


kwn 3 :- "jarang aku dengar org tau entomologi, selalu dieorg tanya balik, amenda tu entomologi??"
aku :- "ohh, aku penah baca lam novel"


see, tyme tuh baru masuk ukm, bru pas matrik, umur, 19 tahun, bru kenal dunia luar, aku mmng x byk kwn pon.. baru dtg dr kmpg, 
try nk kenal2 ngan rumet kwn sebelah2 bilik. 
bukan nk bangga, or, mungkin korg nk peleceh aku sbb b'lagak tahu menda sume org tahu, x kesahla kan,


tp yg aku nk ckp, aku timba byk ilmu pengetahuan dr novel, 
dr novel, aku tahu cara2 org g intebiu, cmne, secretary keje, cmne doktor keje dan sebagainya


dr novel, aku tahu cmne perasaan org yg dh b'khwn, susah payah dieorg, jdikan panduan utk masa akan dtg, ewaahhh..
bukan la 100% aku amek sume menda lam novel, tp menda2 yg b'guna jela..


cmne?? still kata sumone yg suke baca novel nih perangan (org yg berangan) tegar?
even novel nih nmpk remeh, bukan sume menda x baik ngan novel nih.. tu je nk cakap!!




novel2 ni la yg menyebabkan timbul isu b'guna ke x b'guna hobi m'baca novel aku nihh..
novel pertama yg aku beli, watak atia and fikri, "Egois"
x silap 2002 kowt, tyme tgktn 1, novel tu pon dh hilang mana dah..
mula2 beli ngan duit sendirik, murah2 je yg mampu, sanggup x makan kt kantin semata-mata nk jimat tuk beli novel masa outing weekend. sanggup x beli nasi ayam kt kantin tyme mknn x sedap kt dewan makan. sanggup sungguh. hehe.. 
bila dpat beli rasa puas sgt, setiap kali outing, mesti beli kalo ada yg best, xpon, komik conan ke, majalah remaja ke, n gile bollywood lg tyme tuh, beli suratkhabar gosip tntg bollywood, hehehe..

2003, novel t'hangat di pasaran, "bicara hati" - 1st tyme dengar cite dia dr akak dorm, adegan2 cm beli 'roti kering' zahlia, adegan tengku syahran jatuh cinta ngan zahlia saat2 tgn kena air panas, adegan lipas!! cukup m'buatkan aku t'kinja-kinja nk beli.
beli2 je, kantoi kena rampas ngan cekgu huda, cikgu sains sbb baca lam kelas.. hehe.. sekali ngan cikgu huda pinjam novel tuhh.. seminggu gak ahh aku t'nanti-nanti kepulangan novel itu.. hehehe.. 

cover lama
2003, novel peberet sepanjang zaman aku "SEHANGAT ASMARA. 
hinggakan bila missing in action je novel ni, aku sanggup beli novel yg sama balik.. hehe..
skang dh x sanggup nk kasi org pinjam. 
beli yg cover baru lak tuh, rasa cover yg lama lg cantek, sgt cantek. putih, cm suci..
sangat suka kay n zainal arief lam novel ni, suka adegan marah2 n benci2 syg si kay..
senyum je sepanjang masa baca novel ni, adalah dlm 50x ulang baca novel ni, punye obses x obses la kan..


cover baru
dulu, zaman sekolah lg, duit beli novel sume pakai duit smpanan sendiri, x berani minta kt mak coz mesti, wajib kena marah + bebel. bebel tuh yg xtahan sebenarnye,
bila dh beli, sorok2 je bawa balik umah, simpan bawah katil la, simpan lam almari kain la, macam2 la utk elakkan ketahuan.. 
tp ntah cmne, bila start aku masuk ukm, dlm setahun dua nih, novel2 aku dh naik taraf, ada rak buku SENDIRIK, tersusun cantek je.. 
memang sgt2 bangga bila tgk novel2 aku dh diterima sebagai salah satu makhluk lam umah ni, selama ni terpinggir je.. [sebenarnye, mak aku nk elakkan almari aku berat, kang patah kaki almari.. hehe.. punye byk la kan..]



jeng, jeng, jeng... rak buku khas novel2 aku..
ni pon byk yg MIA nih.. org tuh pnjm, org nih pnjm..
jd la skit.. kadang2 yg hilang trus pon byk..


novel "ADAM & HAWA" aku ilang,
"NotA ciNta" pon ilang.. byk gak la yg aku duk taram dr dulu smpai la.. hisshh.. novel aku suka gak ilang!!


yg paling x pueh hati, tulah, sehangat asmara pon ilang, tp xpela, dh beli balik kan..
satu lg, novel insyirah n ilham <---- ingt watak, tp x ingt tajuk, hampeh tull.. hehe.. pon HILANG!!
giler besh cite nihh.. satu ayat dr anak insyirah bila dia baru balik dr luar negara " mummy, they talk funny!" masa tgk tv kt malaysia, mmng ayt x leh blah.. 


mybe abg or adik2 aku kasi kwn or awek masing2 pinjam ke, x tahu la kan...
geram tull.. FYI, abg2 n adik2 aku pon baca novell.. tp tgk gak la genre dia..
abg sulung n adik2 aku bc manyak novel thriller, ramlee awang mursyid, tp abg yg btul atas aku, dia jiwang, sama cm aku! setiap kali dia balik mesti mintak nk pnjm novel nk baca, bila dia dh balik sana balik, aku la kena kutip balik novel kt celah2 bantal, celah katil sume.. huhu.. dh jdik habit kot.. tu yg byk x jumpe tuh..
tikus bawa lari nk kasi anak2 baca sama kot.. kihkihh..




n setiap org m'punyai habit masing2 utk tulis nama kt novel masing2..
cm aku, aku suka tulis nama, tarikh beli n tempat beli.. tp kadang2 bila dh t'lampau jiwang, ada gak la conteng coretan hati dimuka depan novel kan,.. hehe..


juz nk gtau feeling masa beli tuh.. utk kenangan..


ada sekali penah pnjm novel mak kwn, siap tulis tarikh n masa memula baca kt page depan.. n tarikh n masa hbs baca kt last page..


aku penah try tulih number blgn novel yg aku ada, tp bila dh lama2, hilang nombor, mana yg 1st dan sebagainye, givup di tengah jalan.. hehe..

*giler panjang kalo b'cerita pasal novel n kat-tun.. hehe.. 
2 menda yg x dpt dipisahkan dr aku..

** actually, masa kt mtrk n ukm, kurang m'baca n m'beli novel2 nih, bz ngan asaim....
oooppps, jujurla, bz ngan games, jdorama n kat-tun smpai x de masa nk m'baca..
tp bila dh start bkerja, jd gile balik, ntah nape..


penah kata kt ana "x de maknanye, pas keje, guna duit sendrirk aku beli novel2 sume"
sekali 1st gaji dh hmpir 8 novel aku beli, hehe..
x supe bikin punye cakap kan..


i love novels, 
thnx damya hanna, aisya sofea, anis ayuni, nurhayati berahim, ayu emelda, ramlee awang murshid dan sume penulis2 novel melayu di Malaysia sbb menulis cerita2 yg m'buai jiwa dan perasaan..


u make me love my life..




salam....


FriEnDsHip nEvEr enDs

hampir sejam melepas rindu ngan geng 7gegurlz..
thnx korg rajen melayan..

1st tyme layan video call fb, upenyer wujud menda alah tuh??? hehehe..

 
sgt 'jeles' ngan dieorg dpt melepak sesama..
sedar x sedar, aku sorg je yg still t'peruk kt umah jd anak mithali..
bila masa aku lak nk hidup berdikari??
so proud of u all la, dpt hidup sendiri..
doakan aku plak utk dpt hidup camtu..
sgt teringin nk duk umah sewa, ngan kengkwan semasa susah dan senang..
tgk korg b'ratur tdo sesama pon dh rasa syahdu je td, hmpir gak nk keriau, tp tahan je..
kang dikatakan plakon air mata lak.. wakaka..

wahwahwah.. 
next tyme, nk join gak korg even cmne ponn..

try make it annually la nk??
hekhek..

still jeles x habeh lg nih..
cmne la jalan hidup aku kan, panjang je rasanya lagi..
 yg lain2 sume cm dh nmpk jalan masing2.. 
aku dlm terowong lg kot, m'cari-cari cahaya jln keluar..


* rasa segan lak bila kwn2 sndrik baca pasal diri dieorg sndri..
xpe, aku citer yg baik2 je kan..
pasal kerinduan kt korg, kesayangan kt korg..
xpe kan.. hekhek..

*have fun, enjoy, enjoy habis2-an, keje nanti dh x de masa dh..

*smoga segala plan utk wedding rinie b'jalan ngan lancar, naik flight? naik train? saya ikut je...


thnx for being there for me

FRiENdS FoREvEr

wAnNoR^-^shiKin^-^aEn^-^aNa^-^erIn^-^naBiLa^-^riNie



Thursday, December 15, 2011

malam... b'ganti malam~~~

malam.. b'ganti malam..
           mengapa~~ x siang2..... 


huhuk.. to many things nak ngadu kt blog, tp rasa cm x de semangat nk mengarang..
baru pas bercuti ke putrajaya b'sama family utk meraikan perkahwinan sepupu..
seyes rasa cm nk menikah gak kt masjid putra tuh..
cantek tuh background~ pas majlis leh tangkap gambar kt tasek..
perghh.. giler berangan x hengat la kan..
tahniah kepada yg b'tukar status    cik -->  puan
semoga bahagia hingga ke anak cucu..

my fren kt ukm pon dh mula antar kad jemputan.. 
kahwen, kawen, kawen...

bila dh kawen, sume pakat ngandung, ngandung, ngandung..


bunyik cm jeles tahap x hengat kan, tp sbenarnye bahagia tgk kwn2 bahagia..

menunngu turn utk bahagia lak

selepas 3 tahun lebey x balas msg 'sumone'

x angkt kol 'sumone'
ignore kan friend request 'sumone'

hari ni dalam sejarah, aku buat sume tuhhh..
rupenye, 3 tahun je hati aku ambel utk sejukk..

kalo masih panas, x de nye aku angkat,

mungkin, dh tiba masa aku move on, cm 'sumone' move on

jgn pandang belakang dh, laju kehadapan

aku m'doakan dia bahagia,,,,,bersama yg tersayang.

ikhlas ke?? huhuk.. tanya sama hati~~~~

ikhlas, cume mungkin cemburu sedikit pabila terasa diri keseorngn tp 'sumone' dh mula mengorak langkah menuju ke alam seterusnye..

tiada lagi cinta darinye, eceehhh..
kecik hati gak upenyer aku nih, 3 tahun je dh lupa aku.. 
dr 5 tahun b'kawan dan b'sama, 3 tahun je 'sumone' amek tuk lupakan aku???

well, all is well..

dan 'sumone' mendoakan aku dpt lelaki yg lebih baik, yg dpt m'bahgiakan aku dunia dan akhirat.. 
aminnnnnnn..


 * wellll, don't know if u read this, but mr. 'sumone'

this is for u,  

thnx for being there when i need u
thnx for let me feel love
thnx for this experience
thnx for sad and happy moments
thnx for everythng

bukan menyesal kerana mengenali mu, tapi menyesal kerana masa 5 tahun itu m'bazir begitu sahaja..
kalo diikutkan, dr start ada blog nih aku xpenah sekali pon sebut pasal 'sumone'
bukan membenci tapi enggan m'buka pekung di dada,

yang disimpan, tetap simpan sampai mati.

semoga berbahagia..

         dan selamat beramal~

waiting for my turn to be happy..... lalalalala~


Thursday, December 1, 2011

deaR pakCik n MakciK...

ramai sekarang muda2 dh jadik pakcik n makcik kan..
cm aku, umur 19 tahun dh dpt sorg ANAK SEdara..
maybe bukan anak sedara, anak kengkawan pon dh melayakkan korg mndpt pangkat pakcik or makcik tau!!
no akak2 anymore, pangkat makin naik..

so as a pakcik or makcik, what u should have to be prepared for ur anak2 menakan???



1. sedialah bluetooth laghu bebyk

nope!! bukan lagu cintamukabuku ke, aishiteru ke..
tapi lagu fun2, or sound yg sekali dgr, trus terpegun dieorg cm cnth, lam phone aku, byk lagu cm ringtone2 pecah gegendang tuh.. 
tujuannye supaya ble bebudak ni nangeh tak kuaq ayaq mata, pasang lagu ni yg lg kuat dr dieorg, lelama diamla dieorg.. huhu.. 
or amek bideo yg lagu bebudak, cm cnth: lagu enjet2 semut,
suka dieorg, smpi slagi korg x jerit marah suh pulangkan phone, 
blum tentu dieorg akan bg.. wakaka..

2. sediakan ceklat or eskem bebyk.

setiap kali korg kuar, jgn lupe belikan dieorg ceklat or eskem, kalo x,
dieorg tuntut smpai dpt.. kadang2, kesian smpi sanggup kuar balik 
semata-mata nk belikan dieorg. buat stok bebyk lam fridge supaya 
bila nangeh or mula nk rengek2 tuh, korg bribe je ngan eskem, 
konpem diam x kata pe dh, silap2 ngan korg2 skali join makan!


3. pandaikan diri ngan segala selawat memuji nabi.

ini b'tujuan supaya korg dpt dodoikan bebudak tuh ngan lebih cepat. kalo korg just tepuk je or buaikan, kbrgkalian nk tdo lam masa sngkt, tipis, tp bila korg b'zanji or 'beratip' bak kata mak aku, knpm2 jap je dh tdo. jgn lak korg dodoikan smbl nyanyi lagu hndustan cm aku dedlu, tdo mmngla bebudak tuh tdo, tp kan lebeh baik buat pahala smbil tdokan budak. sambil menyelam sambil minum air kan..., yeke???!

4. kurangkan pin2 tudung wahai si makcik2.

adakala, yg pakai selendang tuh, ada smpi 4,5 pin, x t'masuk jarum peniti dipakainye.dinasihatkan apabila ada bebudak kecik b'dktn yg kbrgkalian utk anda dukung tinggi,elakkan la pakai pin2 yg m'bahayakan. kadang2 baby nangeh bukan dia reti nk habaq, kot2 t'cucuk pin kan.. b'hati-hati b4 t'jadi. sbb tu skrg ramai mak2 yg pakai tdung serlum je, senang, x de pin, lg senang.

5. elakkan memakai jam or cincin kekeraih masa pegang baby

sekarang, masa nk pegang baby, sentiasa ingtkan diri buka jam, sbb kita akan pegang kepala baby kt tgn kita, so, tkt menyakitkan kepala budak kalo kita pakai jam. tambah2 kalo pakai yg tali besi. bahaya~ cincin yg belambak batu "caves" tu, buka la kalo boleh, tkt kena badan dia n calar sesana sini.

     apa lg ea?? rasa cm byk je lg, tp tuh je yg ingt setakat nih..
     bukan pakar ke apa pasal baby, juz nk kongsi pengalaman as a makcik je..
     seronok mmng seronok jaga bebudak, tp jgn lembut sgt smpi naik pala,
     menda salah tetap perlu ditegur, tp kadang, yela, anak org. nk mrh lelebey, over lak kan..

     #have a junior as my student in tuition class today! woohoo.. 
       b'debar tahap x hengat la..
       cekgu ajar dia addmath, sama je ngan cekgu ajar aku addmath dulu
       teacher lee choi fan, miszz u la..







Tuesday, November 22, 2011

kUrsus T0T


Kursus Kejurulatihan Belia (TOT) Zon Tengah Bil.4/2011
43 lelaki n 14 wanita
14 - 17 November 2011
Akademi Pembangunan Belia Malaysia (APBM), Port Dickson

program luar pertama aku after hbis study

first - ok, jom jela, cm x biasa, dulu rajen je ikut pomanih kan.. k, try

second - alamak kaw, sekali training to be a trainer upenye.. 
mmng senyum jela kan..


third - nk balik juga, x kira..

nope, i'm not a quitter!!
so,tahan jelarr~

fourth - k, tanak join la, juz jd peserta jela..

no, no, nanti mesti dieorg anggap aku cm loser gile, dtg juz nk mkn free..

emosi x stabil hari pertama, hari kedua, after first presentation ahli lain, rasa cm nk wt je, even x dpt pon sijil tu nanti, yg penting cube je,..

mmng rasa cm masuk dunia lain, org kiri-kanan-depan-belakang, sume sumbody dlm memana persatuan/kelab, aku??? ahli pon bukan..
big difference dh, yg lain sume pengalaman tgi melangit, penah join kursus sana-sini, aku je, first2 kursus dh dpt yg tahap 8 tingkat nye.. mmng cm budak drjh 1 try wt addmath, blur n bengang!!

Surau di R&R Seremban
laut cm jauh je rasa even kt P.D je..
org lain ahd baru gerak dr umah, tp aku mlm sabtu dh gerak tdo umah kawan, sbb soknye nk gerak ke ipoh sesama, senang~
mmng mlm tu lg, kalo x ingt kwn n nk jaga air muka, mmng aku dh kol mak ajak balik, huhu.. 
fikir punye fikir, smpai ipoh dh, n nk dkt kul 9 gak la baru gerak sbb tgu sume ada..
mmng tdo jela lam bus.. 
b'hnt kt R&R Seremban untk solat asar, mmng turun2 bus, "cm penah ku jejak tmpt ini!!"
skali masuk tmpt solat, "sah la penah"
mmng syahdu hbs la t'ingt masa memuda g jenjalan umah mak angkt then lepak Port Dickson sesama sikin n rinie.. perghh btul la, skit lg mmng leleh la..

mmng kursus t'sebut di Port Dickson, tp terasa jauh je dari laut.. 
padahal ikut join sbb nk g main kat pantai.. huhu..
naseb la.. nampak dr jauh je.. sayup2, sepoi2 bahasa je nmpk..
sepanjang 4 hari 4 mlm, buah nye sentiasa sama, tembikai!!!

tp satu jela hbt kt sini, mknn mmng tip top hbs. 6 kali sehari mknnye..
mmng kalo rasa xmalu, mmng leh gemuk duk 4 hari kt sana..
tp sesampai je sana, jumpe akak sorg ni, cun, baik, kurus, sekali dia tnjuk gmbr lelama dia
"ni la akak b4 keje, pas keje, diet, dpt jd cm sekarang"

"akak kurang mkn nasik je.."

dengar2 je, trus trun nafsu mkn aku, mkn pon amek nasi sikit ler dr biasa..
lgpon mkn 6 x sehari, mmng x dan lapo dh kena mkn lg.. 
ngan x lalu mkn sbb stress teringat kan lesson plan dan juga aktvt yg nk wat..
lg la x selera aku.







dh lama x tgk muka sendirik pakai tdung biasa

ngan kawan sekolah rendah yg hampir 12 thn x jumpe
b'kawan ngan yg muda
rasa cm dh lama giler x pakai pakaian sukan..
nk p kursus baru hegeh2 cari tracksuit, kasut sukan bagai.. wakakaka..
tp fun la kursus ni, nama pon kejurulatihan, dia train kiter tuk jd trainer la..
so, sume bentang masing2 nye prjk n naseb baik kbykn aktvt dipotong sbb kesuntukan masa, kalo x lg aku x ska..
sukaneka, nite-walk, sukan, perghh..
mmng menda2 yg aku x brapa nk chinta sgt la kan.. fuhhhh.. selamat!!

first wisel - meniarap wherever u are
tapi, even ada yg aku x ska n paling benci dedulu, tp aku leh bg kerjasama masa ni, 
cnthnye, menda alah atas ni, 
sekali tiup wisel, sume org kena meniarap, x kesah kt memana, x kesah laki ke pmpn, tnjk bontot ke pe ke, sume WAJIB buat..
n aku x rasa kesah, padahal memalukan tuhh..
wisel kedua, tgn n kaki kena angkt
selagi x kata clear, slagi tula x leh gerak..
mmng klaka hbs, yg ats ni ok lg la atas lantai..
ada sekali kt tepi pantai, ngah mkn rehat pagi, bayangkan, tgn penuh pgg cawan sebelah, pegang kueh sebelah, ditiupnye wisel, meniarap la sume org.. mmng klaka hbs la..
seyes sgt best tyme tu.. mkn smbl niarap atas pasir, lu penah???

sepanjang 4 hari kt sana, leh kira ngan jari je mandi pagi.. hehe.. kbykknnye, pepaham sendirik la kan.. 
kuliah subuh pon, penceramah sendirik x jaga, sapa nk g kan.. 
mmng kursus ni lain dr yg lain, 1st tyme rasa kem yg untk org dewasa.. 
lain la sikit.. dulu tyme student, sume kena paksa, bgn subuh kul 5, then ceramah, then senaman pg, then mula prgrm, tp ni tak, basically, peserta sendirik yg jd jurulatih, handle la cmne nk handle pon..
n sume org sgt sporting n sgt support kengkwn memasing, bila org present, even aktvt remeh sekalipon, sume still take part, x dela nk ngamuk2   malas.. sume smooth je.. best2!!

ada la sikit2 gangguan kan, cm ada yg kena kaco ngan makhluk yg x berapa nk BESAR, org mengamuk bawa kayu nk belasah urusetia, MMNG LUAR BIASA la..
juz enjoy the pictures below la.. manyak sgt merepek rasa bosan lak kan..

presentation, presentation, presentation.. purghhhh~
khusyuk2!! sepatutnyela~
dpt sis baru - i like u la kak ina
let's go h0me  ^,^v


new fren - gym trainer.. fufufufu.. nk b'guru la..

mo0d max ni!! nk balik kan.. gegar tahap cipan, dlm bus kowt..

so, bye2 guys, maybe x jumpe dh pasni, 
n maybe juga dh x join prgrm2 sebegini.. hehe..

xpe, PENGALAMAN tu yg penting sebenarnye~

(¬_¬")





Saturday, October 8, 2011

trying hard..




studying like my life depends on it..
kalo stdy cmni tyme spm dlu, konfem2 aku dpt A fizik..



dlm kesibukan diri ini dgn tugas2 seharian,
pada tahun ini, tanggal 28 September 2011, 
tidak seperti tahun2 yg lepas, aku t'lepas wish my best friend, AEN 

sori




HAPPY BIRTHDAY AEN

may Allah bless u always
luv u
hope there's more chance for me to be with u n 7gegurlz again..




******doesn't mean that i forget bout u, but that day, have t0o many in my minds that it slip..


Tuesday, October 4, 2011

bacK t0 s-C-h-o-0-L

new point of view~
school, i'm back~
hahaha.. not as a student but as a "chekgu GanTi" jer.. x layak nk b'gelar cikgu..

1st tyme dengar, u kena ajar budak form 4 n form 5.
ajar fizik tau!!
wellllllll, ok~ (yelarr.. ngah bosan ngan xde keje nk wat, x de gaji, pucuk dicita la kan..)
but then, masa g tebiu @ amek surat, baru sedar, 

ehhhhhh???!!! fizik? how come? fizik dlu dpt B jerrrr..
alamak!! dh terima, n dh dipesan awal2, jgn setengah2 jalan ea..
penat la nk cari org lain.. huhuhu.. yg memesan tu lak, dlu tu, akak sepejabat masa prktkl dlu.

baikkk.. saya pegang kuat kata2 sya la, saya xkan lari dr tugas dan cuba sedaya upaya saya.
promise u n promise myself t0o...
hurrmmm.. letih gak ler ngajar ni. 1st day masuk sekolah, mmng x masuk kelas coz ada hari persaraan..
2nd day class, xcited tahap 8 tgkt but then, kelas tu masih ada exam percubaan. wakaka..

3rd day, cuti. konvo.

4th day baru pening nk ngajar.
ngan x stdy lg, juz pakai masuk je kelas..

letey fizikal dan mental kerja sebagai guru ni rupenye..
mybe bg cekgu yg dh lama mengajar, ngan pglmn yg byk mungkin smpai dh hafal buku teks tu, mengajar tersangat lah senang.
tp bg aku, ngan pglmn = 0, pengetahuan = 10%, skills = 0, tersangatlah berat dirasakan.

tau2 pegang tgktn 5, x de masa nk revised balik fizik, dh kena terjah ngan soalan2 menguji minda.
kalo diikutkan hati, mau je kata, xpela.. skip je soalan tuh.. hehe..
sori boys n girls kelas saya, i try my best but, mlm ni saya stdy bab 4 n 5, esoknye kamu tanya bab 8 n 9, mmng gagap la saya nk jawab..

malam2 saya sekarang dipenuhi ngan stdy fizik tgktn 4 n 5, mau terharu mr.goh kalo tgk aku pulun stdy cm aku yg nk exam.. huwaaaa...
tiap2 malam gak la, aku akan susah hati pikir apa yg nk diajar esoknye..
susah hati bila student wat muka x paham bila terangkan kt depan, susah hati kalo student buat muka cm "huhhh.. cekgu ni bukan tau pun nk ngajar".. sgt susah hati kalo student buat muka x hormat cekgu.
saya baru nk blaja balik fizik setelah 5 tahun tinggal, ngan payah nk ajar otak sat bi, sat bm nye, u expect me to be teaching u everythng???
expect aku pandai ngajar cm cekgu yg dh pegang kelas selama 7,8 tahun cm ko??? <<<< 
expect aku boleh ajar kelas ngan sgt perfect even x de alat bantu mengajar yg diberi???
expect aku boleh b'depan ngan budak2 kelas paling pandai kt sekolah even aku 1st tyme jadi cekgu, even aku dulu masa sekolah x penah nk offer diri jwb kt dpn, x penah jd ketua??
then, u expect too much..



tu baru fizik, science yg x penah blaja pon kena ajar, mmng rasa cm nk tarik rambut je..
rasa cm SERIK nk amek job ni lg..

***sori kalo bahasa2 aku sgt menganggu emosi korg. setakat ni, blum skali pon lg aku nangeh even hati aku hari2 terguris ngan student n cekgu2 sekolah ni. 1 rekod bg aku yg cengeng ni. even masa praktikal aku nangeh 2,3 kali, tp sekarang, not yet!! keep up WANNOR~



satu je aku boleh kata setakat 2 minggu aku mula ngajar.

study untuk diri sendiri ngan study untuk ajar org lain sgt la berbeza..
kalo stdy utk diri sendiri, mana2 bab yg rasa susah tuh, leh skip2 je.
tp dh jadi cekgu ni, even susah sampai rasa nk nangeh pon, x ley skip2, kena gak baca sampai paham, sbab nk kena terangkan n suh org lain paham sgt la susah.

pengajaran buat aku, menerima kerja yg lebih drpd kemampuan diri sendiri..
my 1st job dh rasa susah, buat aku rasa x mampu nk fikir job seterusnya..


**** pas kali 3 edit post baru nk publish.. 


chayokkkk2 wannor!!! u can do it..   (.^_^.)/



Saturday, August 27, 2011

raya dolu2!!

raya yg menjelang membuatkan aku terkenang zaman dulu2..
5 tahun sekolah asrama, then 1 thn di mtrk then 3 tahun di universiti menyebabkan aku x ramai kwn kt umah.
yg ada pon, kwn2 masa sekolah rendah, tu pon x berapa nk rapat sbb dh terputus hubungan.
sume kawan2 sekolah menengah, mtrik n u jauh2 belaka.
maka, bila menjelang raya, aku la yg paling x xcited nye
sbb aku la yg akan jd mangsa tukang buat air, tukang layan tetamu yg dtg umah.
setiap taun, sedey je rasa bila kwn2 abg n adik2 aku dtg umah.
AKU?? kwn aku sorg pon x dtg.

duk umah jela, then ptg2 sket bergerak balik kmpg g umah sedara-mara. tu je..
sbb tu pagi2 raya mmng paling x best bagi aku. duk temenung tunggu org dtg.
skang dh ada lptp, dh ada tenet, blh la on9 pagi2 raya.
hehe..

my bestfren dari drjh 1, mmng duk satu tman tp setiap kali raya dia mesti balik kmpg dia di butterworth.
so, b4 dia balik kmpg, malam tu mesti kiteorg akan seludup kueh2 raya dr umah n mkn senyap2 sama2.
hehe.. kiranye cm sambut raya sesama dulu la..
kiteorg tuka2 kueh..
nice~

i LUV her very much.

my BEsfRen, forever.

tapi, sekarang dh bertambah kawan2 sekitar sini, kawan sama praktikal, akak pejabat masa praktikal, kwn2 lama masa sekolah rendah n menengah pon dh terjalin balik hubungan. so, 

target taun nih..

atleast 2,3 org kawan aku akan dtg beraya kt umah tahun nih!!

3peace!! yoshh!!






 ^,^v



Sunday, August 21, 2011

dEtEctiVe cOnaN

episode paling cute dalam meitantei conan-case closed-


Detective Conan - case 566. 
tHe pArTneR is SanTa-san


SANTA-SAN??!!

KOCHI-KOCHI!!



episode paling ditunggu-tunggu dalam meitantei conan-case closed-

Detective Conan - case 621. 
hoLmeS's reVelation - zero is sTart

"the heart of the girl whom one LIKES, how can one accurately DEDUCE that!"
". . . . . . . . . ."

&lt;speechless&gt; la~la~la~



"as for LOVE is ZERO??"


zero is where everythng starts!

nothng would ever born if we didn't depart from there..
 .
 .
 .
and nothng would ever be achieved!


-YATTA!! shinichi dh confess pada Ran, benda yang ditunggu-tungu dr episod first
-shinichi cute SANGATTT pakai baju pink nih!!



note :- saja nk berlagak tahap 8 tgkt,

"aku dh HABIS donlod SUME episod CONAN hingga yg latest~~"

yeah, tyme to start from the beginning &gt; addicted



you can download all detective conan episode, here and also here




Thursday, August 11, 2011

iNvItatiOn 0nLy

" you can despise the rich, but you'd die to be one of them"

can't seem to find a proper picture for this movie. kang ada yg x ley tdo mlm lak tgk gmbr dia.

1 benda aku leh cakap pasal filem ni

MAKE ME LOVE MY LIFE

xpayahla nk jadi org lain, in this film, try to be the rich.
coz it will cost u ur life

scary nk mati citer ni. scary+geli+nk muntah+sakit hati+sume perasaan negatif  ada. 
n cam biasa, ada rasa nk hempuk2 lptp tgk citer ni

xperikemanusiaan la cite nih. seyes.

paling kejam skali. hiris muka pmpn tuh then ko g tmpl garam kt muka dia ngan guna stapler pistol tuh

baik ko bunuh je dia trus, xler seksa sgt dia.

byk adegan yg difast forwardkan sbb x smpai hati nk tgk kena seksa.

mngkn dlm filem ni, penjahat tuh nk dendam ngan 'low life'(-kata dia.) sbb penah culik then bunuh kakak dia
tp x perlulah nk blas dendam kt sume org kan hanya utk puaskan hati sendirik

paling sakit hati - fullfill their dream then u kill them. wtf

psiko!!

"have u never despised the rich? young guys cruising around in fancy sports cars, ladies who lunch with expensive handbags on their arms,snobbish and that they deserve to be despised and hated?"-question in the film-

let me answer, nope! 
tau x perkataan syukur??
yes, bersyukur atas segala kurniaan yg diberi, x perlu nk jeles sana-sini. ada rezeki, kita pon boleh..

bagi aku, juz cukup makan pakai, selesa, bahagia. sudah cukup. insyallah.




Sunday, August 7, 2011

best kyodai ever~

Brother Beat

"Tanaka Misako stars as a woman struggling to raise her three sons - played by Tamayama Tetsuji, Hayami Mokomichi and Nakao Akiyoshi - after her husband dies. Kuninaka Ryoko will appear as Tamayama's girlfriend, Chisato.
They don’t know when to stop, and live life to the full—meet the never-a-dull-moment Sakurai family, where nobody holds their feelings back. Returning to serial drama for the first time in five years, Misako Tanaka and the three hyperactive sons provide a story with a heartbeat. Sakurai Harue (Tanaka) who has brought up her sons alone after her husband died, is absolutely hopeless at running a household. Her eldest, stickler Tatsuya (Tamayama), does the job in her place while keeping younger brothers Riku (Hayami), and Junpei (Nakao) firmly in line. The sparks are constantly flying, but that’s the way it goes in this home. Tatsuya, a serious-minded advertising agency worker, and his brothers, an easy-going swimming instructor and rather na├»ve student, are three good-lookers who, along with their useless live-wire of a mother, keep getting into all sorts of scrapes—in love and at work. This is the Sakurai household, where everything hangs loose and everyone always speaks their mind. Tanaka says she really loves this ‘perfect family.’ They are sure to win your hearts too!" -dramaWiki-


yeah, they sure win my heart.
rasa x puas 11 epsd tgk dieorg. cute sgt.
sgt2 kiut.. n dieorg belakon sgt2 nmpk real, dh cm adek beradek btul dah.
gado2, kata-mengata, mmng perangai semulajadi la..

compare to my family, ada kot sama sikit2.
bab gado2, buli yg youngest. hhehe..
really, tgk drama ni rasa cm real life.
best sangat!!
ce korg tgk sndirik, mmng x kering gusi ahh..

kalo nk donlod,



check it out, yo!!

Saturday, July 23, 2011

n0t ur mOney anYmoRe

umur brapa ea agak2 kite dh x minx duit kt mak ayah kite???

after kite keje?

after kite kawen??

after kite dh pegang duit sendirik..

urmm.. rite now rasa sgt dilema..

best sebenarnye dpt duit free.. blh beli mcm2..

x rasa ralat sgt, tp skang..

aku rasa cm dh xde pe2..
sblm2 ni, anythng, anythng i meant anythng i want, i can juz ask, then it will be given
but now, i have to thnk for people around me.
nk tgk HARRY POTTER, x ley, adik ko minx duit.. nk beli kamus
nk kuar mkn fastfood, pizza / mcd/ kfc, x ley~ sian adik ang, kata x cukup duit nk byr duit buku..
nk kuar jenjalan.. x ley, susah jln jauh2, kang nk pakai manyak duit..

pergghh.. apa pon x ley dh skang.
n nak nyesuaikan diri ngan sume ni dh berapa gelen air mata dh kuar.
memberontak toksah kata la.


as usual, after a few minutes, i changed my mind n wallahh~~
delete any inappropriate sentences n post again.. hahaha

o_0

u write but then feel guilty for what u said, well, it is my blog, so u should expected that..


hahahahahahaha..

"sorry if my words hurt sum1"


kAmEnAsHi kAzUya


hE's cUtE
hE's beaUtifuL
hE lOves bAsebAll
hE's aN iDoL, a SingEr, an AcToR
hE's tHe lEttEr K in KaT-TuN
hE's kYohEi in YaMaTo NadesHikO sHicHi hEngE
hE's kAnZaKi sHizUku in KamI nO sHizUku
hE's kOsaKU in oNe pOund gOsPeL
hE's hIrotO kAnzAki in tAtTa hItoTsu nO kOi
hE's YuYa iShidA in sApuRI
hE's kIriTanI sHuji in nObuta Wo pRoduCE
hE's oDagiRi rYu in gOkusen 2