Tuesday, October 4, 2011

bacK t0 s-C-h-o-0-L

new point of view~
school, i'm back~
hahaha.. not as a student but as a "chekgu GanTi" jer.. x layak nk b'gelar cikgu..

1st tyme dengar, u kena ajar budak form 4 n form 5.
ajar fizik tau!!
wellllllll, ok~ (yelarr.. ngah bosan ngan xde keje nk wat, x de gaji, pucuk dicita la kan..)
but then, masa g tebiu @ amek surat, baru sedar, 

ehhhhhh???!!! fizik? how come? fizik dlu dpt B jerrrr..
alamak!! dh terima, n dh dipesan awal2, jgn setengah2 jalan ea..
penat la nk cari org lain.. huhuhu.. yg memesan tu lak, dlu tu, akak sepejabat masa prktkl dlu.

baikkk.. saya pegang kuat kata2 sya la, saya xkan lari dr tugas dan cuba sedaya upaya saya.
promise u n promise myself t0o...
hurrmmm.. letih gak ler ngajar ni. 1st day masuk sekolah, mmng x masuk kelas coz ada hari persaraan..
2nd day class, xcited tahap 8 tgkt but then, kelas tu masih ada exam percubaan. wakaka..

3rd day, cuti. konvo.

4th day baru pening nk ngajar.
ngan x stdy lg, juz pakai masuk je kelas..

letey fizikal dan mental kerja sebagai guru ni rupenye..
mybe bg cekgu yg dh lama mengajar, ngan pglmn yg byk mungkin smpai dh hafal buku teks tu, mengajar tersangat lah senang.
tp bg aku, ngan pglmn = 0, pengetahuan = 10%, skills = 0, tersangatlah berat dirasakan.

tau2 pegang tgktn 5, x de masa nk revised balik fizik, dh kena terjah ngan soalan2 menguji minda.
kalo diikutkan hati, mau je kata, xpela.. skip je soalan tuh.. hehe..
sori boys n girls kelas saya, i try my best but, mlm ni saya stdy bab 4 n 5, esoknye kamu tanya bab 8 n 9, mmng gagap la saya nk jawab..

malam2 saya sekarang dipenuhi ngan stdy fizik tgktn 4 n 5, mau terharu mr.goh kalo tgk aku pulun stdy cm aku yg nk exam.. huwaaaa...
tiap2 malam gak la, aku akan susah hati pikir apa yg nk diajar esoknye..
susah hati bila student wat muka x paham bila terangkan kt depan, susah hati kalo student buat muka cm "huhhh.. cekgu ni bukan tau pun nk ngajar".. sgt susah hati kalo student buat muka x hormat cekgu.
saya baru nk blaja balik fizik setelah 5 tahun tinggal, ngan payah nk ajar otak sat bi, sat bm nye, u expect me to be teaching u everythng???
expect aku pandai ngajar cm cekgu yg dh pegang kelas selama 7,8 tahun cm ko??? <<<< 
expect aku boleh ajar kelas ngan sgt perfect even x de alat bantu mengajar yg diberi???
expect aku boleh b'depan ngan budak2 kelas paling pandai kt sekolah even aku 1st tyme jadi cekgu, even aku dulu masa sekolah x penah nk offer diri jwb kt dpn, x penah jd ketua??
then, u expect too much..



tu baru fizik, science yg x penah blaja pon kena ajar, mmng rasa cm nk tarik rambut je..
rasa cm SERIK nk amek job ni lg..

***sori kalo bahasa2 aku sgt menganggu emosi korg. setakat ni, blum skali pon lg aku nangeh even hati aku hari2 terguris ngan student n cekgu2 sekolah ni. 1 rekod bg aku yg cengeng ni. even masa praktikal aku nangeh 2,3 kali, tp sekarang, not yet!! keep up WANNOR~



satu je aku boleh kata setakat 2 minggu aku mula ngajar.

study untuk diri sendiri ngan study untuk ajar org lain sgt la berbeza..
kalo stdy utk diri sendiri, mana2 bab yg rasa susah tuh, leh skip2 je.
tp dh jadi cekgu ni, even susah sampai rasa nk nangeh pon, x ley skip2, kena gak baca sampai paham, sbab nk kena terangkan n suh org lain paham sgt la susah.

pengajaran buat aku, menerima kerja yg lebih drpd kemampuan diri sendiri..
my 1st job dh rasa susah, buat aku rasa x mampu nk fikir job seterusnya..


**** pas kali 3 edit post baru nk publish.. 


chayokkkk2 wannor!!! u can do it..   (.^_^.)/



3 comments:

ana said...

ckgu wan.. gd luck ye!!!
byk2 brsabar ngn krenah bdk..
just nk brkgsi nie taw, klu cm akk ak dy ajr fzik dy slalu wt mind map sndri.. pstue terg kat bdk..
klu ko gse leh ikt,ikt la..hehe..
ooo ye, lpa lak..ak kje ngn erin kat jbtn prangkaan nie,hee.. :D

aLia-nL said...

omaigooddddd wannorrr! kau jadi cikgu?? goodluck goodluck.kalo aku pun.aku taktau la cane perasaan aku jadi cikgu.kalo maths aku tau ler.huuuu.sabar ye wannor.ape2 pun.always do your very best! kot rezeki kau kat situ kan =P be strong wannor! jgn biar budak2 tu buli kau tau! muahxXxxx~ rindu kau wehhhhhh~

wAnNor said...

to ana,
bestnyer ko keje ngan erin skali.. korg duk ne?? ulang alik dr umah ke??? ok.. nanti aku try ikut cm akak ko..

to alia,
thnx alia.. aku pon x tau apa perasaan budak2 tu dpt cekgu cm aku.. huhu.. maybe aku kena try pupuk suka fizik kot cm aku suka math.. hehe..


kAmEnAsHi kAzUya


hE's cUtE
hE's beaUtifuL
hE lOves bAsebAll
hE's aN iDoL, a SingEr, an AcToR
hE's tHe lEttEr K in KaT-TuN
hE's kYohEi in YaMaTo NadesHikO sHicHi hEngE
hE's kAnZaKi sHizUku in KamI nO sHizUku
hE's kOsaKU in oNe pOund gOsPeL
hE's hIrotO kAnzAki in tAtTa hItoTsu nO kOi
hE's YuYa iShidA in sApuRI
hE's kIriTanI sHuji in nObuta Wo pRoduCE
hE's oDagiRi rYu in gOkusen 2