Friday, June 23, 2017

FOR THE PERFECT HARI RAYA - 1






It's already 2017, and here I am, a 28 years old girl having the best time of my life wif my best people, my family..

every year, approaching Syawal, I will be shouldered the responsibility as the COOKIES MAKER.
and I didn't feel burdened cause I love baking.

every year, I will make our household favourite, Semperit, Almond London n Ice-Cream Cookies. 
but for this year, I have to disappointed the fans cause I will not make the Almond London Cookies cause I don't want to make the cookies. Simple as that.

for 2017, our cookies are Fancy Ice-Cream (cause someone meaning my niece request for it), almost Famous Amos Cookies and all time favourite, Semperit. 

every year, I will be facing difficulties to find the original recipes in my mom's big old book of recipes (turun temurun dari zaman anak dara beliau, even some of the recipes use a can of tin as measuring tools *facepalm*). some of my mom's recipes has some error (adunan jadi lembik etc) and needs some correction BUT I always forgot to jot it down and the year comes, I will make the same mistakes again. 

But, Alhamdulillah, this year, I kind of still remember all the mistakes in the original recipes (thanks to the desperation of tears last year). And today, wallahhh, I came with the idea to just sharing the recipes here, so next year, I will just have to refer it here. :)


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


                                               RESEPI FANCY ICE-CREAM


                                                  220 gram (1 cup)              - Buttercup
                                                  40   gram                          - Crisco / shortening
                                                  120 gram (1 cup)              - Gula Icing
                                                  1/2 sudu kecil                   - Esen Vanilla
                                                  1/2 sudu kecil                   - Serbuk penaik
                                                  40 gram                            - Tepung Jagung
                                                  40 gram                            - Tepung Kastard
                                                  40 gram                            - Tepung Ubi
                                                  320 gram (2 and 3/4 cup) - Tepung Gandum

                                  Cara - cara :-
                                           
                                          1. Gaul sebati Buttercup, Crisco/shortening dan Gula Icing.
                                          2. Masukkan Esen Vanilla dan Serbuk penaik.
                                          3. Masukkan Tepung Jagung, Kastard, Ubi dan Tepung Gandum.
                                          4. Canai doh dan pastikan adunan sampai separuh dari acuan sahaja.
                                          5, Bakar pada suhu 160 darjah celcius dalam masa 25 minit. 

Hasil dari adunan tadi. Rapuh dan cair dalam mulut. Perlukan hiasan coklat dan sprinkles of choc rice/love/bulan-bintang.
Aiming to make it looks like exactly this. I will upload the pic later.
Credit to the pic's owner, it is not mine.


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Sunday, March 30, 2014

heppy ^-^

to0 many things to update u'olzz about my life
one n most important, i'm happy tonight,
it's rare for me to sengeh2 happy this past two years,
but tonite, rasa lega, rasa hepy, rasa sumthng gud will happen tomorrow

aminn


ni mesti sebab baru pas habis baca novel jiwang giler nk mati, sbb tu heppy giler2 lg,.

anyway,

my cousins' wedding
preparation for my brother's wedding
my scariest experience ever
my best sport's day ever
my life in mrsm
my new friends
keta kena tinted
my homeroom's students
my 'interesting' life without internet for the longest time ever
how i met your mother is ended in two more weeks
my teacher-junior in live band

as i said, too many things tapi xde mood nk menulis
i feel alive~
that's all i wanna share for tonite

esk dh kena drive balik, hope dh sampai b4 malam,
bcoz mcam ank muridnye, cikgunye pon xsiap lg kje umh.hihihi
cuti balik umah ni, keje nye berjalan ajer selesaikan semua urusan sblm balik
in one day, pagi-taiping, petang-parit buntar, malam-bandar perda.. bayangkan!!

seronok sgt2 nk cuti hingga lupa sume jemputan kawan2 ke events dieorg, ahakkzz..
i love to be part of my friend's happiest day, but kadang2, xdpt nk penuhi semua..
semoga kalian semua baik2 belaka n bahgia selalu


 peace yo!!



Tuesday, January 7, 2014

happy new year gurlzzz

                                        SELAMAT TAHUN BARU u'olszz

                                             2014


* semoga Allah bukakan pintu rezki seluas-luasnye kepada aku n famili
* semoga aku dpt truskan dgn impian aku yg baru, I want to be a teacher, by hook or by crook, it will be my way now!!
* semoga apa yg aku lakukan sentiasa menggembirakan orang lain
* semoga apa yg aku lakukan adalah yg terbaik buat mak n abah
* semoga aku menjadi yg lebih baik n yg terbaik
* semoga Allah lindungi hati aku dr perasaan yg keji
* semoga 'aku' tidak lagi menjadi 'aku' yg dulu
* semoga misi ini sentiasa diberkati di sepanjang perjalannya


kita xsentiasa berada di atas, ada ketika, graviti menjalankan tugas, kita akan kebawah..
jika bukan itu yg tersurat buat ku, mungkin ia tersurat untuk anak2 buah ku, untuk anak2 ku, untuk anak2 mereka dan keturunan ku

dulu, aku cukup takot nk berangan-angan, takot kecewa pabila impian tidak tercapai
tp, aku lupa, dengan berangan itu, ia menaikkan semangat kita untuk mencpai nye

25 years old, *sigh~~~

semoga nombor ini memberi tuah kepada semua pemiliknya

amin,amin,amin.

byk sgt semoga nye~ aisshhh




Monday, December 9, 2013

it's disember!! againn~

pertama sekali, my baby is getting older by kilometre.
it's his 30000km, so happy, he is going to get all the treatment he can for this month

i'm planning to get him some touch-up
such as, get him some decorations?
ahakkzz..
bedazzled, bedazzled
 he will be shining IN n OUT, kehkehkeh



<<<<<< the first thing he got was this
dh lama baby x shower, so, bila bw dia pegi car wash, rasa cm sgt happy, sampai nk lompat2 bila dieorg shampoo badan dia, OMG, so dramatic!!

bukannye, aku xpenah basuh sendiri, at least, 2 minggu sekali basuh sendiri,
tp rasa bila g car wash ngan basuh sendiri tu lain dia lain macam..ahakkz,call me crazyyy~
I AM CRAZY in LOVE wif my BABY
and then, he will be getting servis dari hujung lampu depan hingga lampu belakang, hahahaha
dh hbs ayat dramatik that i can think of


ban belakang umah
2,3 minggu ni, i'm getting like, arghhh~ i want to go somewhere,
i'm dead in here~~~~~
pantai ke, laut ke, kolam ke, taman tema ke, even bukit larut tu pon jadila
tp xde geng (sighhhhh~)
so, bila my mom say no for the last time, i was like, heck, i'm getting out of here, wif or without anyone..
so last place that came in my mind,
here, belakang umah je..
ban or tali air belakang umah, view dia blh tahan laa
walaupun dkt, setahun sekali je naik n jalan2 kat sini
dlu, masa kecik2, kiteorng slalu lepak sini,
ushar mamat2 hencem memancing, wakakaka!!

tp skrg, bila sorg2, rasa segan nk naik..
it's really do the trick,
it's really peaceful up there, more than i can imagine
so, starting today, it will be my place to 'lepaking'


2 pelangi, nmpk x? cantik kan??
snap gmbr cm ala2 tourist gitewww~

***on the other side of it
sepatutnya skrg, i'm getting depressed, sad n angry
tp betul, mcm teori makanan
first bite is heavenly delicious, the 3rd n 4th n the next bite, it's getting so-so

so, apply it in my situation,
bila dh 2,3 kali patah hati, lama2 rasa cm srnk plakk
apatah lg kalo dr org yg sama.. :)))))

i'm smiling now, coz i've decided to take it slow,
in easy words, i've had enough, i'm quitting, i give up, i don't want it anymore

aku baru dpt tahu, org yg xkahwin = bujang = xde partner,
pon boleh adopt a kid
yeah, it's true..
ada sorg cikgu laki kt sklh adik aku, he is single, but ada anak angkat

the idea is not too bad, right?
mcm mak sedara aku kata, jodoh pertemuan di tangan Allah,
doa, doa, doa
kalau dh tertulis di sana, aku redha ( <<< ayat org pasrah)  
 

 mati klo mak aku tahu aku fikir cmni,
ayat org putus asa, mmng saja kasi berdarah
hihihi~

gurlz, gurlz, gurlz,
apa khbr korg sume?
hope, life korg lg better dr hidup aku
tp, ada org kata, hidup aku pon dh cukup bersyukur,
walaupun aku dgr sokseksoksek org mengata blkg aku
tp aku bersyukur berada di sisi mak abah, peneman di kala sunyi,
teman bergaduh, teman mengurut, teman jalan2, teman perabis duit,
teman semasa ada, dulu2 aku jauh, nanti2 mungkin juga akan jauh,
maka, hargai lahh selagi ada










Friday, November 29, 2013

wanna start a bisness~ yoroshiku

 hey gurlz..
one day, my mom back from school,
she said, "ikah, how about we start a shawl bisness?"
n i said, "why not? i love wearing shawl" 
n tadaaa~

my first attempt in bisness
hope everyone can give me support in this

our first batch,
macam cantik je, macam comell jerrr

laiii3x, murah je i jual
sehelai RM 15

utk permulaan, aku jela tunjuk jd model kejap..
pakai je macam biasa shawl ni, tp dia ada 2 warna, 
sebelah warna kosong n sebelah lg, corak2 yg matching ngan dia..

seswai sgt pakai dgn t-shirt, blouse n baju kurung.



colour : royal blue

our first customer, my cousin, really happy coz she like it~

besides, we will take request on the colour n the size of the shawl
sometimes, someone likes to wear it labuh, like me..



colour : royal blue, chocolate n maroon

colour : green, royal blue and choco


berminat?
juz msg n we will deal,
or u can juz drop comment in the comments section
or u can pm me through fb or my email wannoor_89@yahoo.com.my



Tuesday, October 29, 2013

How I met Your Mother

aku penah kata

"hahh? how i met your mother? apa kejed aku nk tgk org depress cite pasal jumpe mak mentua"

hihihikkk

tula org kata, xtgk, cmne nk suka n jatuh cinta, n true
i'm falling hard for this series

start from first episode until now, season 9, it never make me boring
gelak, gelak, gelak..

tp series ni agak 'berat' kalo nk bg org memuda tgk, ahakkzz..

i mean, i will never introduce this series to one of my brothers, it will be disaster to their moral

klo kengkawan, ok kott, sbb masing2 dh besar, dh pandai fikir baik n buruk

sama macam series 'the nanny', series yg aku xkan lupa sampai bila2..
tetiap hari tgk kt channel hallmark dlu, klo hari ahad dia ada sampai 5 episod, fuhhh~

memang xkering gusi, tp sama cm HIMYM,
abg aku akan kata "haa, tgk la citer yahudi, depa tu nk bg rosak angpa ja"

"tgk, laa ni ang kata org yahudi baik n kelakar sbb tgk cite depa"

padahal, dia pon tgk~

but, betul apa abg aku kata, kita org Islam selalu ditanam kan sifat xsuka yahudi dan perangai dieorg, tp bila kita tgk cite yg depa buat, persepsi kita akan berubah,
cam the nanny, dia selitkan 'mizvah' n so on..
selitkan simpati pada dieorg pasal perang ngan hitler dlu, buat kita simpati pada dieorg..

n HIMYM plak, dia selitkan, it's bad to think bad about gay n lesbi
it's common in their culture, the choice is theirs
kita kena terima dieorg
kahwin laki-laki xsalah, dieorg jatuh cinta n khwn, siap ada anak lg.
hahakkk~

yeah, it twisted my mind for a bit, but, what do u think if a 13 years old boy watching the series?
oohhh, i can't imagine~

i hope my bro will not know this series, skang sume dh pandai cari kt tenet, huhuhu

their life style, it's scary sometime, play around, sleep around,
urghh, alhamdulillah saya dilahirkan Islam di negara Islam

tapi HIMYM sgt seronok sebenarnye, jgn la ikut yg xbaik, ikut je yg baik

bg aku, ted's journey, make me think about me
his journey to find 'the one'
yg sangat pnjg sampai 9 seasons, tu pon xjumpe2 lg

buat aku fikir, "ehh, kita sama la ted"
your friends is getting married, mine too..
hahaha~

kesimpulannye, jgn ikut dieorg, tgk je sudah, gelak2, nangis2, stop, tutup laptop, lupakan
jgn jd kan pedoman.. hahahaha

FYI, the main actor is jewish > Ted Mosby,
Barney > a gay << dh khwn, n mungkin sbb tu byk diselitkan pasal gay, uffffhhh~

yeahh, i'm a geek

 


# the kids sometimes make me feel like urgghhhh~
# the teachers sometimes make me feel hurrmmmm~ *sighhhhh*
# the friends? i don't know, i'm empty without them..


anak-anak for another 3 weeks~ be nice to ur "kakak" please..









Thursday, October 10, 2013

again n again

again and again and again, aku tulis sume nye dark2 belaka
FACT, my happy moments is not worth to share here,
my most dark thoughts n feeling certainly wasn't needed here
 but here is the only place i can poured my heart out

so please, gurlz..
back out if you're not ready to be depressed
hahaha
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

that's the line
if u're still reading, i'm hoping that u're prepared to be in dark

actually, I'm crying, again, for the same reason

why can't men be considered to our feeling?
to be spesific, MY feeling

huhh, when i'm decided, that's it!! i'm not going to fall for the same trick again,
there, come the new trouble


i can't say NO

baru perasan skrg yg aku kebanyakannye xpenah tolak apa2 yg dtg pada aku
sejak dr kecik lg aku dh biasa dgn, go with the flow~
ikut je kemana jalan yg diberikan pada aku
walaupun x nampak apa2 di hujung jalan, mungkin hikmah nye tersembunyi di sepanjang perjalanan

itu yg aku selalu pegang
mungkin lama2 aku xsedar, aku dh jadi lalang, ditiup ke kiri, ditiup ke kanan
mungkin aku perlu lebih kuat utk mengatakan TIDAK!

Bila satu jalan ditutup untuk kita, dibukakan satu jalan yang lebih baik untuk kita

; )

========================================================================

ok, that's it
that's all the dark thought in my mind

gurlz, the weekend after raya, i've got invited to attend Bulan Sabit Merah punye seminar
n guess what, my mom said maybe it's good for me to learn to do CPR
kahkahkah..

so, next time we're going swimming, don't worry about it
juz prepare to mouth-to-mouth wif me jerrr

all my life, aku selalu cakap CPR = Ciuman Penuh Rakus
yarhh, excited to do it!!

HAHAHAHA~

no-lahh.. not sure about it yet, sorang2, konpem la aku xkan pegi kann
tapi, ngah usaha nk try ajak akak2 lain join, kalo ada sorg je kawan mmng aku g kott
ada sijil tuhh.. dah tua2 cmni baru rasa syiok nak ada sijil

sklh yg aku ganti skrg, sume cikgu pangkat suami-isteri org, hanya aku je single
bila sampai masa balik, 5 minit je dh clear sklh..
boO00riIiiinkkkk~~

mana2 nk g pon xleh, sbb xde geng, xsyok juga jadi sorg je single dlm kalangan org2 dh khwn..
 

 tapi satu je syiok, sbb aku leh dtg lmbt cm dieorg, yelarr,
dieorg dtg lewat org cm xkisah sgt sbb yelar,
 sibuk nk antr ank ngasuh la, urus anak g tadika la n so on~
so, aku pon menyibuk di kalangan dieorg utk dtg lmbt..
wakakaka..
1st time rasa g sklh kul 7.10, sampai sklh cukup2 je b4 loceng bunyik 7.30
ishh3x, pe nk jadi

start bulan november, kena cari keje lain balikk~

rupanye aku leh je handle budak kecik, budak kecik je xleh handle aku bila dtg perangai gila2 aku
aku ingt lg, spupu aku penah cakap, "kak ikah x suka budak2 kan???"
reason dia ckp cmtu sbb aku paling xsuka layan dia masa dlu2

rasa tergugat kottt~, bila dia dtg umah, suka nk manja2 ngan mak i
i kan bongsu pmpn, mana leh manja2 lebih2 dr i

hahaha..
evil gile aku dlu~

tau aku jawab pe masa dia tanya camtu
aku jawab, "HA'AH, mmng xsuka, nape?"

n bbrp thn sblm ni, mgkn tetibe teringt kot sbb tgk aku layan ank2 sedara aku,
dia tanya lagi.. "kak ikah dh suka budak2 ke skrg?"

evil gile aku rasa time tu, xtau nk taruk muka tang mana

angguk jela mampu..
maaf ye dik~

kak ikah dulu, xmatang lg, tp skrg pon sama je xmatang
bila ada budak pmpn lain nk manja2 ngan mak i, aku mula rasa jeles balikk
bahaya tull klo dh khwn nanti, jgn la tetiba jeles xtentu pasal, mau kena pelangkung..

dia skrg pon dh form 3, ngah PMR ponn..
n dia pon sbnrnye nampak lg matang dr aku, beza umo punya banyak.. hahaha
harap2 dia xbaca la aku tulis ni, sbb dia pon aktif juga ber-blog, hehehe

dari sikit je nak cite, melalut ntah kemana-mana dah

moral of this week,
hargailah cikgu angpa masa darjah satu dulu
ingat senang ka nak ajaq budak bagi kenai huruf, faham huruf, faham ejaan, faham perkataan,
faham cara membatangkan perkataan?
fuhhh, sy insaf bebehh

rasa nk menangeh tahan geram bila budak xblh-blh nk membaca sedangkan kita dah ajaq banyak kali

cikgu kita dulu sangat penyabar orangnye kann~
cikgu aku masa darjah satu dulu, one n only is my mother

she's the one cakap 'padan muka' kat aku masa ngadu kt dia pasal bebudak tuhh xpandai baca
mesti macam2 doa cikgu kita hembus kat kita supaya terang ati n cepat dapat tangkap

bersyukur saya pandai membaca hingga boleh menulis entry yg panjang berjela macam ni
terima kasih cikgu2 ku

hanya Allah boleh membalas jasa kalian.


end.







Thursday, October 3, 2013

I have to survive this year

juz another 2 months to go
chayok2 wan, u can do it

next year, i'm 25 years old n still in searching phase
most of my friend already achieved something but i still searching

i don't know what i want to find, but i'm pretty sure i'll know it when i found it
either my career or my love life,

Oh Allah, please make it easy for me
Give me Your guidance towards success

for my parents n me

I really want to make it reall

kAmEnAsHi kAzUya


hE's cUtE
hE's beaUtifuL
hE lOves bAsebAll
hE's aN iDoL, a SingEr, an AcToR
hE's tHe lEttEr K in KaT-TuN
hE's kYohEi in YaMaTo NadesHikO sHicHi hEngE
hE's kAnZaKi sHizUku in KamI nO sHizUku
hE's kOsaKU in oNe pOund gOsPeL
hE's hIrotO kAnzAki in tAtTa hItoTsu nO kOi
hE's YuYa iShidA in sApuRI
hE's kIriTanI sHuji in nObuta Wo pRoduCE
hE's oDagiRi rYu in gOkusen 2